Blauwe diamant

Diamanten zijn er in verschillende kleuren. Wit en geel komen vaker voor dan roze, oranje, groen, blauw en rood. Blauwe diamanten zijn eigenlijk heel zeldzaam.

Hoe komt een blauwe diamant aan zijn kleur?

Blauw is eigenlijk een heel zeldzame kleur en wordt gevormd door vreemde atomen, namelijk booratomen. Blauwe diamanten halen hun kleur dus uit het semi-metaal borium, dat wordt verweven met de kristalstructuur van de diamant. De intensiteit van de kleur bepaalt ook mee de prijs van de diamant. Hoe intenser de kleur zelf, hoe waardevoller de steen blijkt te zijn. Natuurlijk gekleurde diamanten krijgen altijd een certificaat ( GIA, HRD ) waarin vermeld staat dat het een natuurlijke kleur betreft.

Volledig kleurloze diamanten zijn uiterst zeldzaam en, héél duur. Kleurloze diamanten zijn helder omdat de koolstofatomen geen vrije elektronen hebben die bewegen. Koolstofatomen hebben vier elektronen, waarmee ze verbindingen maken met vier atomen. Dit zorgt ervoor dat licht een vrije doorgang krijgt en reflecteert.

 

Waar worden diamanten ontgonnen?

Diamanten maken een eeuwenlange cyclus door om uiteindelijk bij ons te komen. Een reis die bijna 3 miljard jaren geleden begon doordat koolstof onder enorme druk en temperatuur samengeperst wordt. Onderzoek wijst uit dat dit op ongeveer 400 km diepte van de aarde gebeurt.

 

Eerste diamantvondst

De eerste diamanten werden  zo’n 2800 jaar geleden in India ontdekt. Nu worden de meeste diamanten van edelsteen kwaliteit gedolven in de mijnen van Afrika. Australië staat nog steeds aan de top vanwege de grote hoeveelheden. Deze diamanten zijn vaak van een lagere kwaliteit.

Diamanten worden voornamelijk gevonden in voormalig vulkanisch gebied en worden gedolven in uitgedoofde vulkanen. Door eeuwenlange erosie komen de diamanten vrij. Het gesteente waar de diamant in voorkomt wordt kimberliet genoemd. Dit is vernoemd naar de plaats waar de eerste diamant in Zuid-Afrika werd gevonden; Kimberly. De stukken kimberliet worden eerst gebroken en dan gewassen tot er enkel  diamant overblijft. De diamant wordt gescheiden van het moedergesteente door dit over banden te laten lopen die met vet ingesmeerd zijn. De diamant blijft hier aan kleven.

blauwe diamant, Hope diamant

De legende van de bekendste blauwe diamant “The blue Hope”

Deze blauwe diamant werd in India gevonden in het midden van de 16e eeuw in de Kollur mijn en werd verkocht aan Jean Baptiste Tavernier, een Franse Koopvaarder. Deze blauwe diamant was driehoekig geslepen. De legende gaat hier dat deze diamant werd gestolen uit het grote beeld van de Hindoegodin Sita. In 1668 verkocht deze koopvaarder de diamant aan de Franse koning Lodewijk XIV. De Franse kroonjuwelen werden tijdens de Franse revolutie gestolen in 1792.
Pas in 1812 dook de blauwe diamant weer op bij een handelaar Daniel Eliason in London, maar deze was herslepen als antiek cushion slijpsel.

Hij werd in 1824 gekocht door de familie Hope waar hij enkele jaren getoond werd op diverse societyfeesten. In 1896 moest de familie de Hope diamant verkopen wegens een faillissement van een van de kleinzonen.

The Hope diamant werd verkocht aan Harry Winston, een juwelier in Amerika en belandde uiteindelijk na een paar keer verkocht te zijn in het Smithsonian Institution, Nationaal Natuurhistorisch museum. Na onderzoek blijkt dat deze diamant 45,42 karaat weegt, en de kleur wordt omschreven als een fancy deep grayish blue en kwaliteit VS1 ( very small inclusions ) en type IIB.

 

The Winston blue, een nieuw wereldrecord

Een loep zuivere Fancy Vivid Blauwe diamant wordt omgedoopt tot The Winston Blue en zet een nieuw wereldrecord bij Christies Genève.

In een recordbrekende week, is een 13,22 karaat peervormige Fancy Vivid blauwe loepzuivere diamant verkocht bij Christie’s in Genève voor een indrukwekkende CHF 21,4 miljoen ( € 21.000.000 ) – dat is gelijk aan bijna € 1.600.000 per karaat – dit is een nieuwe wereld record voor de prijs per karaat voor een blauwe diamant.

Onmiddellijk na de verkoop, werd de diamant omgedoopt tot ‘The Winston Blue’ door zijn nieuwe eigenaar, Harry Winston een zeer bekende juwelier uit New York.