Diamant certificaat

Wanneer u een diamant wilt kopen, is het belangrijk dat u weet wat de herkomst en kwaliteit van de steen is. Hoe zeldzamer het bijvoorbeeld is, hoe meer waarde er aan gehecht wordt. U kunt aan de hand van een diamant certificaat op een geïnformeerde wijze de juiste stenen selecteren.
De certificaten maken het bijvoorbeeld gemakkelijk om prijs en aanbod van verschillende handelaren met elkaar te vergelijken. Maar wat zegt een diamant certificaat precies? En welke mogelijkheden zijn er om een onafhankelijk certificaat te verkrijgen? We bespreken hier drie van de grootste instituten: de Hoge Raad voor Diamant (HRD), de Gemonological Institute of America (GIA) en de International Gemonological Institute (IGI).

Wat is een diamant certificaat?
Een diamant certificaat is een document dat officieel en verzegeld de belangrijkste kenmerken van een diamant weergeeft. Een dergelijk certificaat wordt opgesteld door een team van experts in een erkend instituut dat de diamant analyseert met behulp van speciale apparatuur. Een certificaat geeft weer wat de precieze kwaliteit en eigenschappen van de diamant zijn, zoals de precieze afmetingen, de kleurgraad, het gewicht, de slijpkwaliteit, enzovoorts. Hiernaast staat er in het document waar de steen vandaan komt en welke waarde het heeft. De financiële waarde wordt echter niet door het certificaat bepaald, dit is voornamelijk afhankelijk van de vraag en aanbod op de markt. Elke eigenaar van een diamant heeft de mogelijkheid om een certificaat aan te vragen. Dit kost gemiddeld rond de 400 à 500 euro.

 

hrd-antwerp-logo

Diamant certificaat van de HRD
De Hoge Raad voor Diamant (HRD) is gevestigd in Antwerpen met als grootste aandeelhouder de Antwerp World Diamond Centre (AWDC). In 1973 werd de privé instelling AWDC opgericht en als HRD gevestigd, waarmee de Belgische diamant industrie werd gerepresenteerd. Het laboratorium van de HRD is de grootste ter wereld en brengt onafhankelijke en betrouwbare diamant certificaten uit. De HRD volgt strikt de regels zoals die zijn opgesteld door de International Diamond Council (ICD) en is daarmee het enige internationale laboratorium dat dit op deze manier doet. Hiernaast wordt de HRD gesteund door de World Federation of Diamond Bourses (WFDB) en de International Diamond Manufacterers Association (IDMA).

 

live157659_mh_gia_logo

Diamant certificaat van de GIA
Een ander groot en zeer bekend instituut is de Gemonological Institute of America (GIA). De GIA is in 1931 opgericht en is werelds autoriteit op het gebied van diamanten, gekleurde stenen en parels. Het is een non-profit organisatie dat opgericht is ten goede van de gemeenschap. Ze bezitten veel kennis en bieden naast certificaten ook onderwijs in edelstenen en sieraden aan. De GIA brengt objectiviteit en expertise als grootste kenmerken naar voren in hun onderzoek. Omdat ze geen winstoogmerk hebben, kunnen ze objectiviteit ten opzichte van commerciële of politieke doeleinden waarborgen.

 

igi_logo_190

Diamant certificaat van de IGI

De International Gemonological Institute (IGI) is een andere zeer grote organisatie die onder andere diamanten onderzoekt en onafhankelijke certificaten kan uitgeven. Dit instituut heeft laboratoria en kantoren in Antwerpen, New York, Mumbai, Tel Aviv, Los Angeles, Jaipur, Ahmedabad en nog veel meer. De IGI is opgericht in 1975 en bezit het oudste laboratorium in Antwerpen. Naast het onderzoek hebben ze de IGI School of Gemonology waarmee ze onderwijs geven in edelstenen voor zowel professionals als enthousiastelingen. Deze scholen zijn te vinden in Surat, Rome, Shanghai, Antwerpen en meer locaties. Evenals de andere organisaties onderzoekt de IGI diamanten met speciale apparaten om de kenmerken ervan op een juiste manier weer te geven.

Andere mogelijkheden
Naast deze drie grote organisaties bestaat een vierde gigant op het gebied van diamant certificaten en dat is de American Gem Society Laboratories (AGSL). Een certificaat van elk van deze instituten worden internationaal erkend en hoog gewaardeerd. Een andere mogelijkheid wordt aangeboden door fabrikanten. Zij kunnen eveneens aan de koper een certificaat afgeven. Hiernaast zijn er diamantairs en erkende juweliers die regelmatig certificaten afgeven.

Diamant certificaat=zekerheid

Het is altijd beter een diamant te kopen met een erkend certificaat van een onafhankelijk instituut. Zij hebben geen enkel belang bij het verkeerd ( beter ) inschatten van een diamant. Een verkopende juwelier die zijn eigen certificaat levert bij een zelf verkochte diamant kan deze wel eens overschatten om een hoge prijs te rechtvaardigen. Het is niet alleen leuk om de achtergrondinformatie van de steen te weten, daarnaast is het belangrijk om de kenmerken en kwaliteit van de steen te weten. Dit heeft u zeker nodig om verschillende diamanten met elkaar te vergelijken. Wanneer u een certificaat van de AGSL, IGI, GIA of HRD kunt krijgen, dan weet u zeker dat u met een erkend instituut te maken heeft.