Diamant slijpen

Een diamant is een edelsteen die bestaat uit enkel koolstof. De koolstofatomen zijn met elkaar verbonden door een chemische verbinding, en vormen zo een stevige kooiconstructie. Hierdoor ontstaan de transparante en prismatische eigenschappen van de edelsteen. Eveneens verkrijgen diamanten hierdoor hun extreme hardheid. Het materiaal is bestendig tegen buigen, breken en vervorming. Het bewerken en slijpen van een diamant is zodoende zeer zwaar en nauwkeurig werk.
Uw diamant slijpen?

Als u op zoek bent naar een ervaren en deskundige diamantslijper, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij zijn een familie met een lange historie in het slijpen van diamanten. Elke gewenste vorm van een diamant kunnen wij aan u leveren. Let op, minder dan 2 % van de wereldwijd gevonden ruwe diamant is geschikt om te slijpen tot sierdiamant. Koop nooit ongeslepen diamant van een afbeelding. Alleen een inkoper met jarenlange ervaring heeft de kennis om ongeslepen diamant te kopen.

 

Diamant slijpen, hoe werkt dat?

Voordat wij beginnen met het slijpen van een diamant, kijken wij altijd eerst goed naar de vorm om erachter te komen hoe we het grootste gewicht kunnen behouden. De structuur van het kristal is bepalend voor de manier waarop de diamant het meest efficiënt geslepen kan worden. Afhankelijk van de vorm van de ruwe steen, beginnen we eerst met zagen of kloven. Vervolgens wordt de diamant gesneden, en pas als laatste gaan we de diamant slijpen. De grootte van een diamant bepaald hoe lang het slijpen duurt, dit kan soms wel enkele maanden zijn. In het verre verleden kon het slijpen van diamanten wel jaren in beslag nemen. En omdat diamant het hardste materiaal is dat we op aarde kunnen vinden, kan het slijpen alleen gedaan worden met diamant.

PC_DiamondAnatomy_B-W

Verschillende slijpvormen van diamant

Diamant slijpen van een ruwe diamant is een zeer secuur werk. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want dit is bepalend voor de aantrekkelijkheid van een diamant. Wanneer een diamant niet perfect in verhouding geslepen wordt, fonkelt deze niet. De waarde en kostbaarheid van een slecht geslepen steen gaat drastisch omlaag.

Omdat wij een familie zijn met een lange traditie van diamantslijpen, slijpen wij enkel diamanten van de hoogste kwaliteit. De diamantvorm met de mooiste fonkeling is de briljant, dit is een perfect ronde vorm. Het is de meest bekende en populaire vorm, en ongeveer 75% van de verhandelde diamanten zijn dan ook briljanten. Een aantal andere slijpvormen van een diamant zijn bijvoorbeeld:

Prinsesvorm: Dit is een vierkante vorm met puntige hoeken. Naast de ronde diamant is dit één van de populairste vormen. Vanwege de mooie fonkeling is wordt de prinsesvorm vaak gebruikt in verlovingsringen. Vaak wordt deze vorm geaccentueerd met kleinere steentjes aan de weerszijden.

Asschervorm:

Deze vorm werd meer dan een eeuw geleden ontwikkeld door de Nederlandse gebroeders Asscher. Dit is ook een vierkante vorm, maar met afgesneden hoeken. Omdat de Asschervorm een open karakter heeft, zijn onzuiverheden en kleine afwijkingen in de slijpkwaliteit gemakkelijker om met het blote oog waar te nemen.

Peervormig:

Dit wordt ook wel de druppelvormige diamant genoemd, omdat het ene uiteinde bolvormig is en de andere in een punt uitloopt. Vanwege de unieke vorm is deze diamant een zeer geliefde keuze voor alle soorten juwelen. Als u een diamant wilt met dezelfde fonkelende schittering als een briljant, maar niet de traditionele ronde vorm wenst, dan is de peervormige diamant een prachtig alternatief.

Hartvormig:

De meest romantische vorm is uiteraard die van een hart. In essentie is dit een peervormige diamant waarbij een inkeping is gemaakt in het bolle uiteinde. Om een perfect gebalanceerd en symmetrisch uiterlijk te krijgen is het van belang dat het slijpen uiterst nauwkeurig gebeurt.

De oorsprong van het woord ‘diamant’

Het woord ‘diamant’ in onze huidige taal is afgeleid van het Oudgriekse ‘adamas’, wat vertaald kan worden als ‘onverslaanbaar’. Dit indiceert uiteraard de hardheid van de edelsteen. Woorden zoals ‘onvermurwbaar’ zijn hiervan afgeleid. Vanuit een etymologisch oogpunt is het woord ‘begeren’ ook gerelateerd aan diamant. Begeren vertaald in het Latijns naar ‘adamo’. Aan dit stukje taalkundige historie ontleent de diamant dus zijn huidige beschrijving. Namelijk een begeerlijke steen welke onverwoestbaar is.

Diamant kopen of verkopen

Bent u dus op zoek naar een diamant van hoge kwaliteit die professioneel geslepen is of wilt u een ruwe diamant slijpen laten?  Dan kunt u bij ons terecht!  Diamant verkopen kunt u ook bij ons. Doordat wij al generaties lang diamanten slijpen, hebben wij deze kunst geperfectioneerd, en wij kunnen u dan ook de prachtigste diamanten leveren. Of u nou op zoek bent naar een diamant voor een verlovingsring of een ander juweel, wij kunnen het allemaal voor u maken, in elke gewenste vorm!

 

diamant slijpen, briljant slijpen