Diamanten Amsterdam

De hoofdstad van Nederland, Amsterdam, heeft een reputatie als één van de grote diamantensteden in Europa. De geschiedenis van de diamanten uit Amsterdam is rijk en wordt voornamelijk gedomineerd door de Joodse bevolking. Tegenwoordig zijn er in Amsterdam een aantal hele mooie plekken waar je kunt leren over de bijzondere geschiedenis of zelf een schitterend sieraad in huis kunt halen. Lees verder voor meer informatie over het ontstaan hiervan en waar je vandaag nog van de mooiste sieraden kunt genieten.
Diamanten Amsterdam

De hoofdstad van Nederland, Amsterdam, heeft een reputatie als één van de grote diamantensteden in Europa. De geschiedenis van de diamanten Amsterdam is rijk en wordt voornamelijk gedomineerd door de Joodse bevolking. Tegenwoordig zijn er in Amsterdam een aantal hele mooie plekken waar je kunt leren over de bijzondere geschiedenis of zelf een schitterend sieraad in huis kunt halen. Lees verder voor meer informatie over het ontstaan van diamanten in Amsterdam en waar je vandaag nog van de mooiste sieraden kunt genieten.

 

diamanten Amsterdam

Geschiedenis van diamanten uit Amsterdam
1600 – 1700
Onder andere door de komst van Joden uit Portugal rond 1600 kwam Amsterdam in contact met diamanten. Het werd het diamantcentrum van Europa. Deze Joden hadden al ervaring in de handel van diamanten en bewerkte deze thuis, wat werd gezien als een vaststaand onderdeel van de handel. Antwerpen moest hierdoor in het stof bijten, omdat deze stad niet tegen de oprukkende concurrentie op kon. Hoewel de Engelsen de handel in 1668 overnamen, bleven Amsterdam en Antwerpen nog wel een grote rol spelen.

1700 – 1800
Toen in 1727 in Brazillië, wat toen nog een Portugese kolonie was, een grote hoeveelheid diamant werd gevonden, konden de Nederlanders het zo regelen dat alle productie alleen maar mocht worden verkocht aan Nederlandse handelaren. De Europese vorsten begonnen na deze tijd meer interesse in sierdiamanten te krijgen en dit zorgde voor een opbloei in de diamantenindustrie en de vraag naar diamanten uit Amsterdam. De vraag naar deze bijzondere sieraden werd steeds groter, waardoor het aanbod kon aanzwengelen.

1800 – 1900
Tot ongeveer 1820 werden diamanten over het algemeen thuis bewerkt. De taken werden in deze tijd sterk opgesplitst. Er waren mensen die alleen maar sneden, kloofden, enzovoorts. In ruil voor dit werk kregen ze dan een stukloon. De klovers zorgden voor het splitsen van de ruwe diamant, met zo weinig mogelijk verlies van materiaal. De snijders sneden de uitstekende stukken eraf en maakten de grondvorm klaar. De slijper was vervolgens verantwoordelijk voor het slepen van de facetten eraan.
Vanaf 1822 werden er machines ontworpen die het slijpen fabrieksmatig konden laten doen door het gebruik van onder andere paarden. Deze ontwikkeling verhoogde de capaciteit enorm en er kon meer worden geproduceerd. In 1840 werd er vervolgens stoomkracht ingezet om nog meer te kunnen produceren. Door al deze ontwikkelingen werd de Diamantslijperij-Maatschappij opgericht in Amsterdam die tot 1873 een monopolie bezat.

Toen er na 1846 te weinig diamantbewerkers voor diamanten uit Amsterdam bleken te zijn om de productie aan te kunnen, werden er veel nieuwe leerlingen opgeleid. Dit waren vaak de kinderen van de huidige diamantbewerkers. Van 1871 tot 1875 kwam er zeer veel diamant op de markt en deze periode wordt ook wel de Kaapse Tijd genoemd. Het hoogtij was echter gevierd na 1873, toen de economische crisis begon en alleen de grote bedrijven nog konden overleven.

Vanaf 1900
Na 1900 kwamen er een paar grote fabrieken bij, maar de werkomstandigheden van de werknemers waren erg slecht. Er werden diensten van 12 uur gedraaid zonder pauzes en er heerste veel ziekte. Uiteindelijk mondde dit uit in een grote staking, waarna de diamantbewerkers meer loon kregen en betere werkomstandigheden werden gerealiseerd. Na de oorlog is de diamantindustrie nooit meer zo belangrijk geweest als daarvoor. Tegenwoordig heersen in Amsterdam voornamelijk de bijzondere juweliers en de mooi musea die het hoogtij van de diamant in ere houden.

Diamanten Amsterdam tegenwoordig
Amsterdam is niet voor niets zo’n uitmuntende stad om meer over diamanten te leren of sieraden te kunnen kopen. Vanuit heel de wereld komen toeristen hiervoor naar deze stad. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een schitterend sieraad van Cartier, Tiffany, Bylgarie en meer? Neem dan een kijkje in de beroemde P.C. Hooftstraat om uzelf onder te laten dompelen in luxe en schoonheid. Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van diamanten Amsterdam of ze graag in allerlei vormen wilt aanschouwen, dan is het Diamant museum de beste plek voor u. U kunt zelfs een workshop volgen om een diamant zelf te snijden en te slijpen, welke u vervolgens mee mag nemen naar huis. Hiernaast zijn er nog verschillende bijzondere juweliers te vinden, zoals Gassan of Coster Diamonds. Voor elke liefhebber van diamanten is Amsterdam de plaats om naar toe te gaan.