Grootse diamant

Grootse diamant
De grootste diamant ter wereld
Natuurlijk hebben we het hier over de grootste diamant ooit gevonden en weten we niet wat de aarde nog aan schatten verstopt heeft. De waarde en het gewicht (dus grootte) van een diamant zijn logischerwijs aan elkaar gerelateerd. Daarnaast spelen ook nog andere factoren een rol. Zo is de grootste diamant ter wereld niet de duurste, en andersom. Daarover kunt u elders op onze website meer lezen.

Wij maken graag een onderscheid tussen de grootste diamant in geslepen vorm of in ongeslepen of ruwe vorm. Een ongeslepen diamant is op een bepaald moment in de geschiedenis geslepen is, waardoor er minder van het gewicht (gemeten in karaten) overblijft. De grootste ongeslepen diamant ooit gevonden, bestaat in feite dus niet meer. De grote brok diamant werd geslepen meerdere kleinere diamanten. Hierdoor verliest diamant waarde, maar is mooier, beter verhandelbaar en hanteerbaar.

Overigens is het zo dat de meeste topstukken in behoren tot kroonjuwelen van een bepaalde koninklijke families. Ze zijn per definitie niet verhandelbaar en dus is de waarde moeilijk in te schatten.

5627_621

De grootste ongeslepen diamant ooit gevonden

Cullinan Diamant

De allergrootste ongeslepen diamant die ooit is gevonden, is de witte “Cullinan Diamant”. De naam is afkomstig van de eigenaar van de mijn waar de diamant is gevonden, James Cullinan. De Cullinan werd in Zuid-Afrika in de buurt van Pretoria ontdekt op 26 januari 1905 in mijn Premier Nummer Twee. De ruwe edelsteen woog meer dan een halve kilo, namelijk ruim 621 gram of 3.106,75 gemeten in karaten, en was ruim tien centimeter lang aan de langste platte zijde. Deze lange kant impliceert dat de steen eens onderdeel uitmaakte van een nog grotere diamant.

De Cullinan werd aan de Engelse Koning geschonken. Een zwaar bewaakte imitatie moest de aandacht afleiden van de steen die uiteindelijk via een geheim pakket per post is verzonden.

De edelsteen werd door Joseph Asscher in Amsterdam geslepen in kleinere diamanten, negen grote en 96 kleintjes, waarvan de grootste “Cullinan I” of “Grote ster van Afrika” heet. Deze 530,4 karaats schat is te vinden in de schatkist van de Engelse kroon, aan de scepter van de koningin. Het was ooit de grootste geslepen diamant ter wereld, maar daar kwam in 1985 verandering in. Deze grote ster van Afrika is naar schatting 300 miljoen dollar waard.

Het broertje van de Cullinan I, de Cullinan II of “Mindere ster van Afrika” is de vierde grootste geslepen diamant van de wereld. De rest van de Cullinans zijn verwerkt in kroonjuwelen en tentoongesteld in de “Tower of London”.

De grootste geslepen diamant

Golden Jubilee Diamant

Sinds de komst van de Golden Jubilee Diamant is de Cullinan I niet meer de grootste geslepen diamant ter wereld.
De goudbruine ruwe diamant werd, net als de Cullinan, gevonden in de Premier Mine in Zuid-Afrika en wel in 1985. Het oorspronkelijke gewicht van de ruwe steen was 755,5 karaat. Na het slijpen door Gabriel Tolkowsky van De Beers bleef er 545,67 karaat over.

In eerste instantie was de ruwe steen wat onbelangrijk, gezien de vele inkepingen. Daarom werd deze gegeven aan De Beers om nieuwe snijtechnieken op uit te testen, speciaal ontworpen voor een andere grote diamant, namelijk de “Centenary”. De steen is in een ondergrondse kamer, vrij van trillingen geslepen. De naam van de snede is “Fire rose cushion”. Het ziet er inderdaad uit als een kussen.

De Golden Jubilee heeft voor tentoonstellingen diverse omzwervingen over de wereld gemaakt. Momenteel is deze gouden schat onderdeel van de Thaise kroonjuwelen waar hij oorspronkelijk ook gepland was om in de scepter te plaatsen. De waarde is geschat op 4

-12 miljoen dollar.

Nog groter?
In 2007 schrijven verschillende media over een nieuwe vondst in Zuid-Afrika. Deze diamant zou meer dan tweemaal het gewicht hebben van de Cullinam in ruwe vorm. De wereld van de mijners was in rep en roer! Achteraf bleek het om een stuk plastic te gaan.

Tot slot schijnt in de ruimte een (of wellicht meerdere) diamant te ‘zweven’ ter grootte van een halve maan. Het gaat om een afgestorven ster. Natuur- en scheikundig gezien is dit heel goed mogelijk. Dat zet de waarde van de diamanten op aarde in een vreemd perspectief.