Grote diamant

Wat is een grote diamant? Hoeveel karaat is een grote diamant? Zijn grote diamanten meer waard dan kleine diamanten? Leer meer over de verschillende groottes van diamanten.
Grote diamant
Diamanten zijn er in veel verschillende groottes. In omloop in de detailhandel vindt u hoofdzakelijk kleinere diamanten, natuurlijk omdat de prijs van een diamant ontzettend hoog is. Er zijn echter ook grotere diamanten in de wereld. De prijs is niet alleen afhankelijk van de grootte. Daarover kunt u elders op onze website meer lezen.

Klein maar fijn
Het gewicht van een diamant, en dus de grootte, wordt gemeten in karaten. Een karaat is 0,2 gram. Om u een voorstelling te kunnen laten maken: een diamant in een ring ligt gewoonlijk tussen een kwart-karaat en één-karaat. Men vindt 0.25 crt al gauw een grote diamant. Dat deelt u dus door vijf en dat geeft het gewicht in grammen aan. Heel klein dus.

 

grote diamant geel

Grote schatten
Grote diamanten worden minder vaak gevonden dan kleinere. Daarnaast zijn kleinere beter verhandelbaar en daarom worden er ook meerdere kleinere geslepen dan grotere. Grote diamant is per karaat duurder in verhouding dan kleinere, vanwege de schaarsheid. Een steen van twee karaat is niet tweemaal, maar vier maal zo duur als een steen van slechts één karaat. Maar de grootte is niet de enige factor die de waarde bepaald. Leest u verder op onze website hierover.

Beroemde diamanten
De meeste beroemde diamanten zijn groter dan gemiddeld. Dat maakt ze natuurlijk bekend. Er zijn nog andere factoren die hier meespelen. Buiten de welbekende vier C’s maakt een fascinerende historie een bepaalde steen tot een beroemdheid.

De lijst van de grote diamant, gevonden en geslepen is natuurlijk continue aan verandering onderhevig, hoewel echte enorme rotsen zoals de grootste ooit gevonden en de grootste geslepen, de “Cullinan” en de “Golden Jubilee” de grootste gele diamant natuurlijk erg schaars zijn. Vrij recentelijk, in 2013, werden in Botswana in de Karowe mijn nog twee grote diamanten gevonden, met een gewicht van 200 karaat per stuk. Deze stenen zijn echter nergens te bekennen in de top 20 aller tijden, laat staan in de top 10. Het is een enorme industrie, dus wie weet waar het volgende potentiële kroonjuweel opduikt.

Natuurlijk zit er een gewichtsverschil tussen een geslepen en een ruwe of ongeslepen diamant. Hieronder hebben we voor u een aantal beroemde grote heren op een rij gezet. We maken per edelsteen onderscheid tussen geslepen en ongeslepen gewicht.

De diamant van de eeuw
Ofwel de “Centenary“. Dit pronkstuk, glashelder, heeft een gewicht van 273,85 karaat. In ruwe vorm was deze steen bijna de grootste ooit gevonden met 120 gram of 599 karaat. De eigenaar is onbekend, evenals de prijs. Bij een onthulling in 1991 werd bekend gemaakt dat hij voor 100 miljoen dollar was verzekerd.

The Jonker
Gevonden in Zuid-Afrika in 1934, met een gewicht van 726 karaten. Gevonden door Johannes Jacobus Jonker, waar de steen naar vernoemd is. Uiteindelijk is deze Jonker geslepen in dertien kleinere diamanten, waarvan Jonker I, een grote diamant toch nog een gewicht heeft van 142,9 karaat en een waarde van bijna vier miljoen dollar!

Millenium Star
Deze ster van 777 karaat is de tweede grootste heldere diamant ooit gevonden, na “Centenary”. Na het slijpen is er van de 777 karaten toch nog 203,04 karaat overgebleven. Het is een wereldberoemde diamant geworden, mede door zijn peervorm. De diamant kwaliteit is IF en dat betekent dat hij zowel inwendig als aan de buitenkant geen insluitsels of beschadigingen vertoont. Hij is in 1990 gevonden in Congo, Afrika. Ongeveer 65% van alle diamanten vinden hun oorsprong in Afrika. Momenteel is deze kanjer in bezit van De Beers Group.

Incomparable Diamond
Deze steen met enorm verhaal, hoewel vrij recentelijk gedolven, is op alle fronten onvergelijkbaar met andere stenen en doet zijn naam dus zeker eer aan.
Een klassiek verhaal: Een jong meisje vindt deze 890 karaats grote diamant in een bult puin uit een mijn bij het huis van haar oom. Dit gebeurde in de tachtiger jaren in de Democratische Republiek Congo. Na een aantal verhandelingen kwam de steen op de Antwerpse diamantenmarkt terecht. De slijpers slepen een aantal kleinere diamanten en een bonk van 407,48 karaat: The Incomparable Diamond. De vorm is ook hoogst ongewoon, namelijk driehoekig. De kleur deed de slijpers verrassen: na het slijpen zagen ze pas hoeveel kleurstellingen er te zien waren.
Nog een modern verhaal: in 2002 belandde de edelsteen op Ebay en werd niet verkocht.