Diamantkwaliteit

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten, maar wel van een verschil in diamantkwaliteit.
Diamantkwaliteit ( clarity )

Diamant is een mineraal en bestaat voor bijna 100% uit koolstof. Diamanten ontstaan door enorme hitte en onder hoge druk diep in de aarde. Bij dit proces kan er wel eens iets fout gaan. Er ontstaan onzuiverheden in het materiaal, insluitsels genaamd. We kunnen na het slijpen van de diamant een beoordeling, van onder andere de zuiverheid maken en vervolgens sorteren in verschillende diamant kwaliteiten. Clarity verwijst naar de aanwezigheid van insluitsels en uitwendige beschadigingen oftewel de diamantkwaliteit.


4 C’s

Diamanten worden ingedeeld naar aanleiding van vier kenmerken van de diamantkwaliteit: carat ( karaat ), cut ( slijpvorm ), color ( kleur ) en clarity ( helderheid ). Ook wel de de 4 C’s genoemd. De score op deze 4 C’s bepaalt de waarde van een diamant.

 

Positie bepaalt de diamantkwaliteit

De positie van een insluitsel bepaalt hoe gemakkelijk deze kan worden gezien. Diamantslijpers er alles aan doen om een steen te slijpen zodat insluitsels niet zichtbaar zijn door de tafel ( midden ) van de geslepen diamant. De ideale positie voor insluitsels is onder de bezel facetten of in de buurt van de rondist. U kunt zich voorstellen dat een diamantzetter altijd de opdracht krijgt om een insluitsel onder een pootje te zetten. Op het oog kan deze diamant dan loepzuiver zijn. Het is daarom van altijd van belang een diamant uit de zetting te halen voordat u deze diamant kopen gaat of er moet een diamant certificaat bij de steen worden geleverd.

 

Vakbekwame diamantair.

Vele insluitsels en vlekken zijn te klein om gezien te worden door iemand anders dan een getrainde diamantair. Met het blote oog kan een VS1 en een SI2 kwaliteit diamant er precies hetzelfde uitzien, maar zijn heel verschillend in de prijs van diamanten. Daarom is expertise en een nauwkeurige beoordeling van de diamantkwaliteit door een expert zeer belangrijk.

Helderheid

De diamantkwaliteit wordt bepaald door het aantal foutjes in de diamant, de zogenoemde insluitsels. Dit kunnen bijvoorbeeld kristallen van een ander materiaal zijn of kleine breukjes. Het aantal, de grootte, de kleur, de lokatie en de zichtbaarheid van het insluitsel kunnen allemaal van invloed zijn op de helderheid van een diamant.

diamantkwaliteit

Het systeem ontworpen om de kwaliteit van een diamant te kunnen indelen loopt van FL (foutloos) via IF (intern foutloos), VVS1, VVS2, VS1, VS2 (kleine insluitsels), SI1, SI2 (zichtbare insluitsels) naar I1, I2 en I3 (met het blote oog zichtbare insluitsels).

Slechts 20% van de diamanten die wereldwijd gevonden worden heeft een helderheid die goed genoeg is om te gebruiken in een juweel, de rest wordt alleen industrieel gebruikt. Van die 20% is er een behoorlijk groot gedeelte dat insluitsels heeft, alhoewel die vaak kunnen worden weggewerkt in de zetting van het juweel.

 

Kleur

Ook voor de kleur van diamanten is een systeem ontworpen, waarbij de schaal loopt van D naar Z. Een D-diamant is een geheel kleurloze diamant, een G-diamant is bijna kleurloos, een M-diamant heeft een minimale gele tint en een Z-diamant is lichtgeel.

Ook bij kleur is zetting weer heel belangrijk: in een geelgouden zetting lijkt een G-diamant witter dan hij in werkelijkheid is.