Gekleurde diamanten

Diamant is één van de hardste materialen op aarde. Naast de alom bekende transparante variant, komt de edelsteen ook in een hoop andere kleuren voor.

Diamanten met de code Z+ zijn gekleurde diamanten. Zo’n diamant kan blauw, roze, groen, rood of helder geel zijn. Deze bijzondere diamanten kunnen soms meer waard zijn dan de bekende, kleurloze diamanten. Het zeldzaamst zijn rode diamanten.

gekleurde diamant

Omdat ze zo vaak voorkomen, wordt een bruine diamant traditioneel in de diamantindustrie gezien als een diamant van de laagste waarde. Sinds de Argylemijn in Australie is ontdekt, waarvan 80% van de gemijnde diamanten bruin is, zijn bruine diamanten populairder geworden. Deze worden bijvoorbeeld op de markt gebracht als onder de naam chocoladebruin of champagne kleur.

Gekleurde diamanten en Kleurbehandeling

Commerciële behandeling om de kleur van diamanten te veranderen begon in de late jaren 40. Het blootstellen van een diamant aan een stralingsbron zorgde in sommige gevallen, tot het veranderen van kleur. Dit was de eerste grote commerciële verbetering van diamanten en veroorzaakte grote bezorgdheid in de diamantindustrie. Dit betekende voor het Gemological Institute of America (GIA) en de Hoge raad voor diamant ( HRD ) in Belgie een eerste belangrijke uitdaging, die tot op de dag vandaag nog steeds certificaten van gekleurde diamanten met  “oorsprong van kleur” uitgeeft.

HPHT behandeling

HPHT behandeling is het behandelen van ruwe of geslepen diamant met zeer hoge temperatuur en hoge druk in gespecialiseerde apparatuur. Afhankelijk van hun grootte, kunnen enkele diamanten per keer worden behandeld. Het gevolg van dit proces, dat in sommige gevallen slechts een zeer korte tijd in beslag neemt, kan de kleur van de diamant drastisch veranderen. Door een HPHT behandeling kunnen bruine diamanten worden omgezet naar kleurloos of bijna kleurloos. Dezelfde procedure kan een beperkt aantal bruin-roze diamanten transformeren naar respectievelijk roze.

Certificaten bij gekleurde diamanten

U snapt dat wanneer u wil overgaan tot aanschaf van een gekleurde diamant en certificaat noodzakelijk is. Zeker in de begin jaren zijn er kunstmatig gekleurde diamanten op de markt gekomen waarbij niet vermeld werd dat dit om kunstmatig ( HPHT ) gekleurde diamanten ging. Jaren later werd de handel opnieuw geconfronteerd met een soortgelijke situatie in het begin van 1999, toen General Electric (GE) en Lazare Kaplan International (LKI)  hoge druk-hoge temperatuur (HPHT) diamanten op de markt brachten, aanvankelijk verkocht onder de merknaam “GE POL,” en meer recent als “Bellataire.” Weer was er verwarring en onzekerheid, met weinig informatie over dit nieuwe proces en de wijze van identificatie van deze diamanten. Deze kunstmatig gekleurde diamanten vertegenwoordigen maar een fractie van de waarde van een natuurlijk gekleurde diamant.

Waarderingssysteem voor gekleurde diamanten

Voor ‘kleurloze’ diamanten is er een waarderingssysteem dat loopt van D (geheel kleurloos) naar Z (lichtgeel of lichtbruin). Alle diamanten die sterker gekleurd zijn vallen buiten deze schaal. Voor de kleurdeterminering van gekleurde diamanten wordt dit systeem niet gebruikt, maar wordt gebruik gemaakt van 27 kleurtinten. Dit zijn: rood, oranjerood, roodoranje, oranje, geelachtig oranje, geeloranje, oranjegeel, oranjeachtig geel, geel, groenachtig geel, groengeel, geelgroen, geelachtig groen, groen, blauwachtig groen, blauwgroen, groenblauw, groenachtig blauw, blauw, violetachtig blauw, blauwachtig violet, violet, paars, roodachtig paars, roodpaars, paarsrood en paarsachtig rood.

Daarnaast zijn er ook witte (melkachtige), zwarte, grijze, roze en bruine diamanten.

gekleurde diamanten

Gekleurde diamanten, pyramid of Hope

In het Natural History Museum in Londen is de Aurora Pyramid of Hope tentoongesteld, een collectie van bijna 300 natuurlijke diamanten in een pyramidevormige vitrine. Deze collectie bevat diamanten in diverse kleuren, waaronder zeldzame rode. Slechts één op de 10.000 edelsteen kwaliteit diamanten is gekleurd. Het heeft de eigenaar 25 jaar gekost om deze collectie bij elkaar te brengen. De man is begonnen met verzamelen van gekleurde diamant toen deze stenen nog niet populair waren. De prijzen van gekleurde diamant zijn de laatste paar jaar geëxplodeerd.