Hoeveel kost een diamant?

Hoeveel kost een diamant? Dat hangt af van verschillende factoren. Geen enkel diamant is hetzelfde en moet dus nauwkeurig worden bekeken door een specialist om tot een realistische waardebepaling te komen.
Zeldzaam en kostbaar

Diamanten zijn uiterst zeldzaam. Ruwe diamanten ontstaan zeer langzaam, onder uitzonderlijke omstandigheden in de natuur. Het meest kostbaar zijn grotere, bijna kleurloze diamanten met een hoge zuiverheidsgraad. Deze diamanten worden maar zelden gevonden.

De meeste diamanten komen tegenwoordig uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Australië en Rusland. De belangrijkste handelspunten voor diamanten zijn in Antwerpen en Londen. Van alle ruwe diamanten, gaat 80% via Antwerpen de wereld in.

Elke diamant is uniek en heeft een eigen schoonheid. De prijs van een diamant hangt af van het gewicht, kleur, zuiverheid en slijpvorm. Deze vier kwaliteitsnormen noemt men de vier C’s.

indonesie 5b

Daarentegen heeft grafiet, de koolstofvorm die op aarde het meest voorkomt, een vlakke kristalstructuur waardoor het veel zachter is en schilferende laagjes vormt. Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en is dan ook het ijkpunt voor hardheid 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Enkel een aantal industrieel vervaardigde materialen, ook opgebouwd uit zuivere koolstof, zijn harder.

Gewicht van de diamant

Het gewicht van diamanten wordt aangegeven in karaat. Een karaat is 0,2 gram. Grotere diamanten zijn zeldzamer dan kleine. Een diamant van bijvoorbeeld 2 karaat kan daardoor veel prijziger zijn, dan 2 diamanten van 1 karaat. In een juweel met meerdere diamanten, wordt het totaal aantal karaat genoemd.
De grootste ongeslepen diamant die gevonden is, is de Cullinan. De Cullinan weegt 530.2 karaat en kost naar schatting 338 miljoen euro.

Kleur van de diamant

Diamanten worden geschaald op een kleurschaal. Diamanten die volledig kleurloos zijn, zijn zeer zeldzaam. Diamanten die minder kleurloos zijn, hebben een lagere prijs. De kleurschaal gaat van D (kleurloos) tot Z (zwaar gekleurd) .

Zuiverheid van de diamant

De zuiverste diamanten zijn het meest waardevol en zeldzaam. Zuivere diamanten weerkaatsen het meeste licht. De zuiverheid wordt bepaald met een loep. Door een vergrotingsfactor van 10 wordt het aantal imperfecties vastgesteld. Imperfecties kunnen bijvoorbeeld vlekjes of krasjes zijn.

Slijpvorm van de diamant

De populairste soort diamanten zijn rond geslepen. Omdat er veel vraag naar de ronde briljant is, is de prijs hoog. Naast de briljant zijn er ook andere vormen, zoals vierkant, langwerpig, ovaal en peervormig. Erg romantisch is een diamant in de vorm van een hart.

Prijzen kunnen sterk verschillen

De prijzen van diamanten kunnen sterk verschillen per plaats en per handelaar. Online-winkels zijn vaak tot 35 % goedkoper, omdat ze geen verkooppersoneel en showroom hoeven te bekostigen. Voordat een diamant aangeschaft wordt, is een goede prijsoriëntatie aan te bevelen.

indonesie 5d

Gemiddelde prijs van een karaat diamant

Volgens de Diamant Trade Index is in 2014 de gemiddelde prijs voor een diamant van topkwaliteit van een karaat, 5886 euro. Het is verstandig een diamant met een GIA of AGSL certificaat te kopen. U weet dan zeker dat u een diamant koopt, die ook echt de waarde heeft die u wordt verteld.