Ruwe diamant herkennen

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Diamant is simpelweg de naam van deze natuursteen. En het begint met een ruwe diamant herkennen.
Ruwe diamant herkennen

Diamant is het hardste mineraal ter wereld en bestaat volledig uit koolstof. Ruwe diamanten ontstaan onder hoge temperatuur en druk diep onder het aardoppervlak en komen door een vulkaanuitbarsting naar boven. Ze zitten dan meestal verstopt in het vulkanisch gesteente kimberliet, ook wel blauwe grond genoemd. Minder dan de helft van alle gevonden diamanten zijn geschikt om tot sieraad te verwerken.

indonesie 6a

Herkennen van een ruwe diamant

Een ruwe diamant kan er onooglijk uitzien. De ongeslepen diamant moet eerst bewerkt worden en de onzuiverheden moet verwijderd worden. Door het oppervlak van de diamant te slijpen met diamantpoeder, ontstaat de schittering die zo kenmerkend is voor diamant. De vorm van een ruwe diamant is onregelmatig. Een diamant met weinig insluitsels is zeldzaam en dus kostbaar.

Vindplaatsen van ruwe diamant

Meer dan 4000 jaar geleden werden de eerste diamanten ontdekt in India. De moderne diamantindustrie begon pas aan het eind van de 19e eeuw in de Zuid-Afrika. Een jongen vond een ruwe diamant van 21.25 karaat. Later ontdekte een herder op ongeveer dezelfde plek een diamant van wel 83.5 karaat. Dit was genoeg reden om de eerste grote mijn te openen, de ‘Kimberley mijn. Tegenwoordig worden de meeste diamanten gevonden in Zuid-Afrika, Australië, Botswana, Namibië en Rusland.

Bewerking van ruwe diamanten

Een ruwe diamant is nog niet af. Het is nog maar een belofte van wat het kan worden.
Een ruwe diamant moet geslepen worden. Dit slijpen is kostbaar en vraagt vakmanschap. Na het slijpen blijft er vaak nog maar 50% van het gesteente over. Door de bewerking ontstaat er een steen met bijzonder kleurenspel en schittering. Om tot een prijs te komen wordt de diamant beoordeeld op 4 criteriapunten: gewicht, kleur, zuiverheid en slijpvorm.

* gewicht: Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. Groter stenen zijn zeldzamer dan kleinere.
* kleur: Het kostbaarst zijn diamanten zonder kleur. Deze diamanten worden aangeduid met kleur D. Geelachtige tinten hebben worden benoemd met de letters S tot Z.
* zuiverheid: Een Diamant moet zo zuiver mogelijk zijn. Dit betekent zonder imperfecties.
* slijpvorm: Diamanten met een ronde slijpvorm zijn het populairst.

diamantmijn Borneo

Bezoek diamantmijn Borneo

 

Ruwe diamant zeer kostbaar

De diamantproductie neemt de laatste jaren toe. Toch is er waarschijnlijk in de loop van de geschiedenis nog maar 500 ton diamant gewonnen. Om 1 gram ( 5 karaat ) ruwe diamant te winnen, moet er meer dan 6 ton ruw gesteende verwerkt worden. Dit maakt duidelijk waarom diamant uiterst kostbaar is.