Ruwe diamant

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Diamant is simpelweg de naam van deze natuursteen. En het begint allemaal met een ongeslepen diamant.

Ongeslepen diamant kopen

Zelf een ruwe of ongeslepen diamant te kopen op bijvoorbeeld een veilingsite is een onverstandig besluit. Slechts een klein gedeelte van de jaarlijks gevonden ruwe diamant is geschikt om te gebruiken in sieraden. Meer dan 98 % wordt gebruikt in de industrie in bijvoorbeeld boren. U moet zichzelf de vraag stellen waarom een diamanthandelaar een ruwe diamant zou willen verkopen die hij ook zelf kan laten slijpen. Ook wordt bijna alle ruwe diamant in landen zoals India en China geslepen waar de lonen lager liggen.

Een ongeslepen diamant is een ruwe diamant. Een ongeslepen diamant oogt dof en heeft nog geen glans en schittering. Een ruwe diamant moet nog geslepen worden en het slijpen is een kostbaar en tijdsintensief proces. Een ongeslepen diamant kost dan ook minder dan een geslepen diamant. Ruwe of ongeslepen diamant kopen is een vak waarvoor jarenlange ervaring benodigd is.

diamant kopen

ruwe diamant inkopen in Borneo


 

Ruwe diamant uit Afrika

Vaak krijg ik diamanten aangeboden uit Afrika. Weer geldt hier dat de handelaar echt wel zelf een ticket kan betalen naar Antwerpen of een andere plaats waar diamant verhandeld wordt. Waarom zou u, die totaal geen verstand heeft van ruwe diamant, benaderd worden om hier een koper in Europa voor te vinden. Betaal dan ook nooit geld vooruit, hoe mooi het verhaal ook klinkt. Als ik vertel dat ik zelf nog nooit 1 diamant gezien heb uit Afrika (of voor de juiste prijs) is wat ik altijd hoor “maar dit is echt een heel goed contact, dit is anders” Handelen in ruwe of geslepen diamant is echt een vak waar op wereldniveau in gehandeld wordt en de marge’s flinterdun zijn. De grootste marge heeft de juwelier en de belastingdienst in de vorm van BTW. Vergelijkt u de diamantprijzen van een willekeurige webwinkel in Nederland met het grootste beursgenoteerde platform www.jamesallen.com U zult zien dat hier de diamantprijzen tot 50% minder zijn dan een winkel in Nederland

Verschillende slijpvormen

Een ongeslepen diamant kan geslepen worden in verschillende vormen. De briljant is de slijpvorm die het meest gebruikt worden. Deze vorm werd in 1919 bedacht door de Antwerpse Marcel Tolkowsky. De briljant heeft een ronde vorm en 57 facetten. Ander vormen zijn bijvoorbeeld:
– Ovaal: bestaat uit 56 facetten
– Marquise: opgebouwd uit 56 facetten, lensvormig
– Princess: bestaat uit 76 facetten en heeft een rechthoekige vorm
– Peer: heeft 58 facetten , vorm van een waterdruppel
– Hartshape: hartvorm zoals het woord al zegt
– Emerald cut: bestaat uit 48 tot 50 facetten. De diamant is rechthoekig met afgeplatte hoeken.

Slijpen van ongeslepen diamant

Diamant is hardste mineraal. Voor het slijpen wordt diamant gebruikt. Voor het slijpen wordt de ongeslepen diamant eerst gezaagd of gekloofd. Bij het slijpen wordt er voor gezorgd dat er zoveel mogelijk van het gewicht van de diamant over blijft. Meestal blijft na het slijpen tussen 30 tot 50% over.

De kwaliteit van het slijpen is zeer belangrijk voor het uiterlijk en de waarde van de diamant. Ideaal slijpsel levert de hoogste schittering op.

Grootste ongeslepen diamant

De meeste ruwe diamanten komen uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Australië en Rusland. De grootste ongeslepen diamant werd gevonden in 1905, de Cullian .Deze diamant weegt 530.2 karaat en kost naar schatting 338 miljoen euro. De Cullian werd gekloofd en geslepen door de Amsterdammer Joseph Asscher. Het kloven kostte Asscher zoveel inspanning, dat hij flauwviel toen hij klaar was. De Cullian werd ongeslepen tot 96 kleine en 9 grote diamanten. Deze diamanten werden verwerkt in Britse kroonjuwelen.

indonesie 8b