Soorten diamanten

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Diamant is simpelweg de naam van deze natuursteen.

De steen is een mineraal en bestaat voor bijna 100% uit koolstof. Wel kunnen we na bewerking van de steen en beoordeling van onder andere de zuiverheid en slijpmethode een onderscheid maken in de verschillende kwaliteiten diamanten.

roze diamant

Ruwe diamant is de diamant in haar natuurlijke kristalvorm en onbewerkt. Ze wordt als kristal ook gebruikt voor industriële doeleinden. U kent vast wel de diamantboor en ook het puntje van de naald van een platenspeler werd gemaakt van diamant. Tegenwoordig wordt er zelfs diamant gebruikt bij de productie van microchips. In tegenstelling tot wat velen denken is briljant niet de benaming voor een soort diamant. Het is simpelweg één van de slijpvormen van een diamant waarbij 57 facetten (vlakjes) zijn aangebracht. Hierdoor gaat de steen stralen en laat zij de briljante lichtweerkaatsing zien waardoor de diamant zo geliefd is.

Wat bepaalt de kwaliteit van een diamant?

De kleur

De kleur van diamanten varieert van geel naar kleurloos ofwel wit. Hoe witter de diamant hoe waardevoller deze is. Gekleurde diamanten (bijvoorbeeld oranje, blauw, kanariegeel of zwart) zijn zeer zeldzaam. Dit zijn de zogenaamde Fancy Colours en het mag voor zich spreken dat deze aanzienlijk waardevoller zijn dan een witte diamant.

De helderheid

Een ruw diamant wordt gedolven met zogenaamde “geboortevlekken” ook wel inclusies of insluitingen genoemd. Dit zijn minuscule vlekjes die de helderheid en schittering van de diamant beïnvloeden. Deze insluitingen kunnen zowel in de diamant als aan het (geslepen) oppervlak voorkomen. Een diamant zonder waarneembare insluitingen wordt bestempeld als “loepzuiver”.

Het gewicht ofwel karaat

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat is 0,20 gram en staat voor 100 punten. Zo kunnen we dus bijvoorbeeld spreken van een diamant met een gewicht van 1,75 karaat (1 karaat en 75 punten).

1media

De slijpvorm

Een diamant kan in verschillende vormen geslepen worden, waarvan briljant de meest bekende is vanwege de optimale schittering die hiermee verkregen wordt. Bij het slijpen van de diamant zijn zowel de juiste proporties van de facetten als de afwerkingsgraad van de geslepen vlakken van belang. Er zijn ronde, ovale, vierkante en zelfs hartvormige slijpvormen waarbij het aantal facetten onderling verschilt. Een diamant wordt na het slijpen gewaardeerd op de juiste proporties en afwerking als aangebracht door de slijpmeester.