Waarde diamant

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. De waarde van een diamant hangt echter van een aantal factoren af.
Waarde diamant

De waarde diamant wordt bepaald door de 4 C’s. Die zijn als volgt: de cut (slijpvorm), de carat (karaat of gewicht), de clarity (zuiverheid) en de color (kleur). Dat zijn de belangrijkste criteria. Hoe goed een diamant scoort op die onderdelen bepaalt zijn uiteindelijk diamant waarde. Het is optelsom van de vier kenmerken. Bij elkaar bepalen zij de waarde van een diamant.

waarde diamant

Cut (slijpvorm)

Ruwe diamanten worden geslepen om het licht op een schitterende manier te breken en een verbluffend lichtspel te bekomen. De slijpvorm is dan ook belangrijk. Een perfect geslepen diamant kan de waarde diamant de hoogte injagen. Een goed geslepen diamant bezit mooie verhoudingen en een haarscherpe symmetrie. Die verhoudingen, waar wiskundige berekeningen aan vooraf gingen, zorgen voor een prachtig lichtspel. Een slecht geslepen diamant kan echter dat lichtspel tenietdoen, en dus de waarde van de diamant doen zakken.

Carat (gewicht)

Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat komt overeen met 0,20 gram. Dat gewicht vindt zijn oorsprong in een standaardgewicht uit de Oudheid: het zaadje van de johannesbroodboom. Het karaat is bij diamanten het effectieve gewicht. Bij edelmetalen geldt karaat als een verhouding. Zo geld bij goud 24 karaats goud als zuiver goud. De 14 karaat goud prijs betekent 585/1000 delen goud van zuiver goud. Iets meer dan de helft van de goudwaarde wordt dan uitgekeerd. De waarde diamant krijg je dan ook door het gewicht van de diamant te vermenigvuldigen met de prijs per karaat. Hierbij geldt  “hoe groter de diamant hoe hoger de prijs per karaat ” Een diamant van 2 karaat kost per karaat wel 2,5 maal zoveel als een vergelijkbare diamant van 1 karaat. Het is dus lastig de diamant waarde met elkaar te vergelijken. Ga eens vrijblijvend bij Goudinkooputrecht langs voor de waarde van uw diamant. Zij zijn lid van de beurs voor den diamanthandel in Amsterdam en kunnen u w diamant deskundig op waarde schatten

Clarity (zuiverheid)

Ook wel diamant kwaliteit genoemd. De zuiverheid van de steen is ook een factor. Diamanten komen op natuurlijke wijze onder immense druk en hoge temperatuur tot stand. Dat kan voor kleine onzuiverheden en insluitingen zorgen die natuurlijk van aard zijn. Hoe zuiver een diamant is, wordt bepaald door het aantal insluitingen, hoe groot ze zijn en op welke plek ze voorkomen. Als uitgangspunt wordt een vergroting van 10x  gehanteerd. Als er met die vergroting geen onzuiverheden te zien zijn, is de steen loepzuiver. Dat bepaalt de diamantkwaliteit. De mate van zuiverheid wordt met een aantal termen aangeduid, reikend van IF (geen enkele onzuiverheid te bespeuren met een vergrootglas met 10x versterking) tot P3 (onzuiverheden makkelijk te bespeuren met het blote oog).

Colour (kleur)

Ook de kleur speelt een rol in de waarde van een diamant. Hoewel een kleur beoordelen subjectief lijkt, worden er toch objectieve parameters gehanteerd. Zo geldt hoe kleurlozer de diamant is, hoe duurder. voor een hogere prijs. Ook zeldzame kleuren zorgen voor een waardestijging. Zo zijn de kleuren roze en vooral blauwe diamant zeldzaam. Rood heeft van alle gekleurde diamanten de hoogste diamant waarde per karaat. Grote diamanten met een rode kleur zijn er niet gevonden. Omdat de kleurverschillen erg miniem zijn, worden internationaal aanvaarde normen gehanteerd.

1whatisgem