Waarde diamant

De waarde van een diamant is de prijs die u ervoor krijgt bij verkoop. Dit is iets anders dan de prijs van een diamant.

Waarom levert mijn diamant zo weinig op bij verkoop, waarom is de waarde van mijn briljant zo laag?

Waar koopt u uw diamant?
Juwelierszaken zitten in de duurste winkelstraten van het land en hebben een enorme voorraad en veel personeel. Zij betalen hoge verzekeringspremies en de omloopsnelheid van de voorraad is laag. Het is dus te begrijpen dat zij een riante marge moeten berekenen. Ook zit hier nog 21 % b.t.w. bij in. Als zij bij een groothandel inkopen heeft deze ook nog een winstmarge. Al met al gaat uw sieraad wel 3 keer over de kop.  

Slijpsel tegenwoordig van erg groot belang bij waarde van briljant
Vele jaren geleden werden briljanten vooral geslepen in Amsterdam en Antwerpen. India heeft die markt 40 jaar geleden langzaam overgenomen. Vooral in het begin was er duidelijk te zien welke stenen in India geslepen zijn. Te herkennen aan de slordig door elkaar geslepen facetten en de verkeerde verhoudingen. Door de extreme lage arbeidskosten werd het nu ook interessant om ruwe diamant ,die normaal gesproken te moeilijk, en dus te duur is om te slijpen geslepen. U kunt zich wel voorstellen dat dit niet de beste kwaliteit is. Tegenwoordig is India ook te duur geworden en wordt steeds meer in China geslepen. Deze stenen zijn zeer goed geslepen.

Goedkope import uit Azië
Zoals alle producten tegenwoordig komen de meeste sieraden kant en klaar uit Azië. Deze zijn van hoge kwaliteit en zeer goedkoop. Je ziet vooral sieraden gezet met zeer veel kleine steentjes. Het zetten van 1 diamant kost in Nederland  tussen de € 4 en € 6 In Azië is dit te verwaarlozen.

Certificaat bepaald de waarde van een briljant
De enige goede certificaten voor diamant in de wereld worden gemaakt bij de GIA en HRD. Zij bepalen de kleur, kwaliteit, zuiverheid en mate van slijpen. Er wordt dan ook nooit een uitspraak over de waarde van een diamant gedaan. Elk ander certificaat heeft geen waarde. Tegenwoordig is de wijze van slijpen van een briljant van een steeds groter belang. De GIA en HRD zijn dan ook overgegaan om i.p.v. twee eigenschappen ( finish, proportion ) nu drie eigenschappen te benoemen ( finish, proportion, polish )

Vraag en aanbod
De waarde van een diamant wordt bepaald door de markt. Het is een commodity, net als goud of olie. Een inkoper zal er weinig voor betalen als hij al een aantal diamanten heeft. Een diamant met een gewicht van 0.50 crt is ook niet zeldzaam of moeilijk te krijgen. Hieronder een zoekopdracht in een online handelsplatform voor een specifieke diamant met een gewicht van 0.50 crt kleur G en kwaliteit VS1. U ziet hier 2481 diamanten met deze specificaties. Een diamant hieruit is met 1 muisklik te koop, en binnen twee dagen in huis. Goed geslepen, en met een certificaat zoals hierboven besproken.

Singles Search ResultsSELECTED DIAMONDSBUY LIST

 2481

 

De diamant die u aanbiedt zal in de meeste gevallen niet naar hedendaagse eisen geslepen zijn, en geen goed certificaat hebben. Deze diamant zal daarom dan ook overgeslepen moeten worden. Dit kost gewicht, en het slijpen kost ook geld. Ook moet er een certificaat bij gemaakt worden. Al met al duurt dit zeker 6 tot 8 weken. Dit kan alleen in België plaats vinden en de kosten zijn relatief hoog voor een kleine diamant. Dit is ook de reden dat ik alleen diamanten inkoop met een gewicht van minimaal 0.50 crt.

waarde diamant

 

Waarom is de waarde van sieraden met kleine diamanten zo laag?
Als de diamanten hier uit gehaald moeten worden kost dat geld en je hebt kans op breuk. Als je dan een aantal losse diamanten bij elkaar hebt verzameld die je wilt gebruiken om een ander sieraad te maken zal je zien dat bij de verzamelde briljanten het moeilijk is om een aantal gelijke briljanten te vinden. De kleur, kwaliteit en kwaliteit van slijpen is dan allemaal verschillend. Als ik een nieuw sieraad maak kan ik als lid van de diamantbeurs deze precies op maat bestellen dat de kleur, kwaliteit en kwaliteit van slijpen gelijk is. Op diamonds.net zijn elke maand veilingen van “uitgebroken diamanten” zogenaamde tenders. Hier kan je inschrijven op loten uitgebroken briljanten van grote Amerikaanse opkopers. De betaalde prijzen liggen hier op een niveau van $ 50 tot $ 150 per karaat. Dit betekent dat een briljantje uit bijvoorbeeld een trouwring met een gewicht van 0.03 karaat dan € 1,– tot € 4,– oplevert.

Hoge prijzen op taxatierapporten geven een verkeerd beeld van de waarde
Een taxatierapport is een beschrijving van het sieraad en geeft de vervangingswaarde aan bij  verlies of diefstal. Dit is dus een bedrag dat u nooit krijgt als u uw diamant wil verkopen. Het gaat hier om een waarde van een nieuw te kopen vervangend sieraad. De werkelijke verkoopwaarde is vele malen kleiner. Er wordt ook geen rekening gehouden met verkoopbaarheid of mode. Een muntenarmband die u van uw moeder heeft gekregen kan enorm hoog getaxeerd zijn en toch alleen de goudwaarde opleveren ( die nu hoger is dan ooit ) Een veel gehoorde kreet is “ik draag het al jaren niet meer” U kan dan ook niet verwachten dat er veel andere mensen zijn die deze heel graag kopen. Het enige rapport van een taxatie van sieraden, wat waarde heeft is van een gecertificeerd ( tmv ) of gediplomeerd taxateur. Het moet dan wel een rapport met een prijs gebaseerd zijn op “verkoop bij executie “en niet op verzekeringswaarde. Een rapport van een verkopend juwelier geeft vaak een wat te rooskleurige beschrijving met een te hoog bedrag.
Cut (slijpvorm)
Ruwe diamanten worden geslepen om het licht op een schitterende manier te breken en een verbluffend lichtspel te bekomen. De slijpvorm is dan ook belangrijk. Een perfect geslepen diamant kan de waarde diamant de hoogte injagen. Een goed geslepen diamant bezit mooie verhoudingen en een haarscherpe symmetrie. Die verhoudingen, waar wiskundige berekeningen aan vooraf gingen, zorgen voor een prachtig lichtspel. Een slecht geslepen diamant kan echter dat lichtspel tenietdoen, en dus de waarde van de diamant doen zakken.

Carat (gewicht)
Het gewicht van diamanten wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat komt overeen met 0,20 gram. Dat gewicht vindt zijn oorsprong in een standaardgewicht uit de Oudheid: het zaadje van de johannesbroodboom. Het karaat is bij diamanten het effectieve gewicht. Bij edelmetalen geldt karaat als een verhouding. Zo geld bij goud 24 karaats goud als zuiver goud. De 14 karaat goud prijs betekent 585/1000 delen goud van zuiver goud. Iets meer dan de helft van de goudwaarde wordt dan uitgekeerd. De waarde diamant krijg je dan ook door het gewicht van de diamant te vermenigvuldigen met de prijs per karaat. Hierbij geldt  “hoe groter de diamant hoe hoger de prijs per karaat ” Een diamant van 2 karaat kost per karaat wel 2,5 maal zoveel als een vergelijkbare diamant van 1 karaat. Het is dus lastig de diamant waarde met elkaar te vergelijken. Ga eens vrijblijvend bij Goudinkooputrecht langs voor de waarde van uw diamant. Zij zijn lid van de beurs voor den diamanthandel in Amsterdam en kunnen u w diamant deskundig op waarde schatten

Clarity (zuiverheid)
Ook wel diamant kwaliteit genoemd. De zuiverheid van de steen is ook een factor. Diamanten komen op natuurlijke wijze onder immense druk en hoge temperatuur tot stand. Dat kan voor kleine onzuiverheden en insluitingen zorgen die natuurlijk van aard zijn. Hoe zuiver een diamant is, wordt bepaald door het aantal insluitingen, hoe groot ze zijn en op welke plek ze voorkomen. Als uitgangspunt wordt een vergroting van 10x  gehanteerd. Als er met die vergroting geen onzuiverheden te zien zijn, is de steen loepzuiver. Dat bepaalt de diamantkwaliteit. De mate van zuiverheid wordt met een aantal termen aangeduid, reikend van IF (geen enkele onzuiverheid te bespeuren met een vergrootglas met 10x versterking) tot P3 (onzuiverheden makkelijk te bespeuren met het blote oog).

Colour (kleur)
Ook de kleur speelt een rol in de waarde van een diamant. Hoewel een kleur beoordelen subjectief lijkt, worden er toch objectieve parameters gehanteerd. Zo geldt hoe kleurlozer de diamant is, hoe duurder. voor een hogere prijs. Ook zeldzame kleuren zorgen voor een waardestijging. Zo zijn de kleuren roze en vooral blauwe diamant zeldzaam. Rood heeft van alle gekleurde diamanten de hoogste diamant waarde per karaat. Grote diamanten met een rode kleur zijn er niet gevonden. Omdat de kleurverschillen erg miniem zijn, worden internationaal aanvaarde normen gehanteerd.

 

1whatisgem

U bent altijd welkom om vrijblijvend en ter plekke de waarde te laten schatten van uw diamant door een expert die ook nog lid is van “de Beurs voor den diamanthandel” in Amsterdam. Mocht de prijs u meevallen kunt u deze direct verkopen.