Hoe herkent u een diamant?

Een diamant kopen is een investering. Dan wilt u natuurlijk waar voor uw geld krijgen. De gigantische imitatiehandel maakt dat het er uiteraard niet eenvoudiger op. Wat is een diamant en hoe herkent u die?

 

Wilt u helemaal zeker zijn van de waarde van uw stuk, dan raadpleegt u best een juwelier of een andere expert. Die kan de steen op een goede manier onderzoeken en hem naar waarde schatten. Die juwelier of expert vraagt echter een vergoeding. Dat kan u bijgevolg handenvol geld kosten en is bovendien nogal onhandig wanneer u de diamantmarkt nog maar net aan het verkennen bent. Wij lijsten hieronder een aantal handige tips en methodes op om diamanten op een verantwoorde wijze te herkennen.

Gem_HomepageImage_Feb2014

Adem
Het is een hardnekkige en foute gedachte om met een diamant over een spiegel te gaan. Veel mensen denken dat wanneer er een kras achterblijft, het om een echte diamant. Die methode is echter niet feilloos: een nepdiamant kan evengoed een kras maken. Bovendien kunt u zo de steen beschadigen. Een handigere methode is om met uw adem de steen te benevelen. Als de steen nog wat wazig blijft, dan gaat het waarschijnlijk om een nepdiamant. Een echte diamant kan namelijk meteen de warmte verspreiden, en is al terug helder vooraleer u er goed en wel naar kan kijken.

Gewicht
Weeg uw steen. Het gewicht kan namelijk veel verraden. Een vierkante zirconia, de populairste nepdiamant, weegt ongeveer de helft meer dan een echte diamant. Gebruik daarbij een precisieweegschaal of een karaatweegschaal.

Kleur
Hou uw steen onder ultraviolet licht. De meeste, maar niet alle, diamanten kleuren dan fluorescerend blauw. Hoe lichter de kleur van dat fluorescerend blauw, hoe waardevoller uw steen. Wanneer er een beetje grijs, groen of geel licht te ontwaren valt, hebt u wellicht te maken met een nepdiamant.

Slijpvorm
Een scherp oog en goed vergrootglas kunnen u al ver brengen. Let goed op de slijpvorm aan de bovenkant van uw diamant. Als de lijnen mooi samengaan en recht zijn, dan is u diamant wellicht echt.

Oneffenheden
Een kleine oneffenheid hoeft helemaal niet te betekenen dat uw diamant vals is. Het is erg natuurlijk dat er kleine vlekken en insluitingen op uw diamant zijn. Dat soort onzuiverheden kunt u onder een microscoop waarnemen. Die kleine foutjes vertellen dat uw diamant echt is, want ze zijn nagenoeg onmogelijk na te maken.

Certified-Diamonds