Wat is een groene diamant?

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Naast de alom bekende transparante variant, komt de edelsteen ook in een hoop andere kleuren voor, waaronder groen.

Zeldzaam en prachtig

Een groene diamant is erg zeldzaam en prachtig. Bijgevolg zijn ze dan ook uitzonderlijk duur. Hieronder bespreken we onder andere waaraan de diamant zijn groene kleur te danken heeft, waar ze aangetroffen wordt en wat de beroemdste groene diamant is.

green

Hoe krijgt een groene diamant zijn kleur?

Natuurlijk diamanten kunnen groene kleur krijgen als ze in contact komen met een radioactieve bron onder het aardoppervlak. Dat proces kan miljoenen jaren duren. Dat betekent niet dat de diamant radioactief of gevaarlijk is. Het gaat om blootstelling aan natuurlijke radioactiviteit in de aarde. Zo kan de steen bijvoorbeeld in aanraking komen met uranium in grondwater. Die radiatie beïnvloedt doorgaans de buitenkant van de steen. Als een diamant dan ook volledig groen is, wat dus extreem zeldzaam is, heeft ze een torenhoge waarde.

 

Waar vinden we groene diamanten?

Groene en ruwe diamanten worden aangetroffen op verschillende plaatsen zoals Brazilië, Ghana, Zuid-Afrika, India, Australiën en Congo. Olijfkleurige diamanten werden al aangetroffen in Centraal-Afrikaanse Republiek.

 

Wat bepaalt de waarde van een groene diamant?

De waarde van een diamant wordt doorgaans bepaald door de zuiverheid. Hoe zuiverder de diamant, hoe kleurlozer en duurder ze is. De enige uitzondering wordt toegepast bij groene diamanten die als secundaire kleur blauw hebben. Dat komt omdat die diamanten zuiverder zijn dan louter groene. Stenen die groen en blauw combineren zijn dan ook zeldzamer en duurder.

 

De beroemdste natuurlijke groene diamant

De grootste en beroemdste natuurlijke groene diamant is de Dresden Green. Deze steen duikt op aan het begin van de achttiende eeuw. Ze zou afkomstig zijn uit India en vervolgens gekocht worden door Friedriech August II op een beurs Leipzig in 1742. De Dresden Green weegt zo’n 40,7 karaat en wordt beschouwd als appelgroen qua kleur. De diamant dankt zijn naam aan de hoofdstad van het toenmalig rijk van Saksen: Dresden. Daar werd het zo’n 200 jaar tentoongesteld in het kasteel van Dresden. In 1988 werd de steen door het Gemological Institute of America onderzocht. Daar werd vastgesteld dat ze van een uitzonderlijke kwaliteit is, en werd ze geclassificeerd als een type IIa diamant. De Dresden Green is dan ook één van de meest zuivere diamanten ter wereld. Na een rondreis naar verschillende museums ter wereld, is ze nu opnieuw te bewonderen in Dresden. Daar staat de steen nu in het Grünes Gewölbe.

 

esmeralda_emerald_diamond_white_gold_engagement_ring_1_