Wat kost een diamant

Diamant is, voor zover nu bekend, het hardste materiaal ter wereld en eigenlijk kan men niet echt spreken van verschillende soorten diamanten. Diamant is simpelweg de naam van deze natuursteen.

De prijs van een diamant is afhankelijk van een viertal factoren, namelijk de vier C’s. Het gaat dan om:
* Carat (gewicht)
* Color (kleur)
* Clarity (zuiverheid)
* Cut (slijpvorm)

Als u een diamant wilt kopen (of verkopen) is het van belang de volgende eigenschappen te herkennen.

1cuttingpolish

Carat
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. Een karaat staat voor 0,20 gram en het wegen van een diamant dient te gebeuren met speciale, geijkte weegapparatuur. Een diamant met een hoger gewicht zal meer waard zijn dan een lichtere diamant. U dient te onthouden dat zodra het gewicht van een diamant de grens van 1 karaat passeert de diamant enorm in waarde stijgt. De waarde van twee diamanten van 0,5 karaat is niet te vergelijken met de waarde van één diamant met een gewicht van 1 karaat. De laatstgenoemde zal vele malen duurder zijn.

Color
Naast het gewicht van een diamant is ook de kleur van een diamant bepalend voor de waarde. Hoe kleurlozer de diamant hoe waardevoller hij is. De kleuren van diamanten worden uitgedrukt met de letters D (exceptioneel wit+) t/m V (geel). Volgens deze methode is een D-diamant het kostbaarst waar een V-diamant het minst kostbaar is. Diamanten met een echte kleur – de zogenaamde Fancy Colours – zoals groen, rood, roze, blauw of ambergeel zijn zeer zeldzaam en worden niet volgens deze methode gewaardeerd.

Enkele voorbeelden:
* Gewicht 0,05 karaat en kleur G: ca. € 85,-;
* Gewicht 0,77 karaat en kleur E: ca. € 6.000,-.

Bij de bepaling van deze prijzen spelen ook nog de aspecten Clarity en Cut een rol.

Clarity
De zuiverheid van een diamant wordt uitgedrukt naar de mate van zichtbaarheid van de zogenaamde insluitingen. Insluitingen zijn vlekjes of sluiers die zowel in de diamant als aan de geslepen oppervlakte kunnen voorkomen en de schittering van de diamant verminderen. De meettabel loopt van IF (loepzuiver en dus geen waarneembare insluitingen) tot I3 (Imperfect 3) met goed waarneembare insluitingen Een IF-diamant is daardoor vele malen meer waard dan een I3-diamant.

Cut
Tenslotte is bij de bepaling van de prijs van een diamant de slijpvorm van belang. De meest bekende slijpvorm, briljant is populair door de optimale schittering die verkregen wordt. Verder kennen we bijvoorbeeld nog de rechthoekige, de ovale, de peervormige en de kussenvormige slijpvorm. Zowel de slijpvorm als de kundigheid van de slijpmeester zijn in deze bepalend voor de uiteindelijke prijs van de diamant.

Het komt er op neer dat het onmogelijk is een standaard prijs voor een diamant te geven. De vier C’s zijn samen bepalend voor de waarde van uw steen.

Galaxy