Oppenheimers

Leer meer over het verhaal van de Oppenheimers en de geschiedenis van diamanten.
In het sterfjaar van Cecil Rhodes werd in 1902 de Cullinan Mijn gevonden, maar de eigenaar wilde zich niet bij het kartel van De Beers aansluiten. Daarop verhuisde de Joodse Ernest Oppenheimer naar Kimberley om namens de firma A. Dunkelsbuhler de diamanten uit de betreffende mijn op te kopen. In de Cullinan Mijn werd niet alleen de grootste diamant ooit gevonden, die de naam Cullinan Diamant draagt, maar de diamantproductie overtrof ook de productie van alle mijnen van De Beers. In de Eerste Wereldoorlog wist De Beers de Cullinan Mijn in het bezit te krijgen en kreeg Ernest Oppenheimer een benoeming als lokaal vertegenwoordiger van de Diamond Syndicate. Nadien werd Oppenheimer ook nog tot burgemeester van Kimberley benoemd.

ZAH01_100003736_X

Consolidated Diamond Mines of South West Africa

Na de Eerste Wereldoorlog richtte Oppenheimer in 1919 de Consolidated Diamond Mines of South West Africa op om op die manier de monopoliepositie te versterken. Eerder in 1917 werd door de Oppenheimer de Anglo-American Corporation of South Africa opgericht.  Oppenheimer vreesde na de ontdekking van diamanten in het Duitse Zuidwest Afrika dat de prijs voor diamanten verminderd zou worden. De Consolidated Diamond Mines of South West Africa werden door Oppenheimer aangeboden aan de Beers waarvoor Oppenheimer een zetel in de directie claimde en bovendien aandelen in ruil wenste. Na de afronding van deze transactie besloot Oppenheimer om zoveel mogelijk De Beers aandelen op te kopen en in 1929 werd Oppenheimer voorzitter. Deze positie maakte van hem de meest machtigste persoon in de diamantindustrie.

SFA04_SFA002009434_X

Central Selling Organisation

De machtigste man in de diamantindustrie richtte daarna de Central Selling Organisation op om de succesvolle eenkanaalsmarketing van  Cecil Rhodes voort te zetten. Bedrijven werden op allerlei manieren gedwongen om zich aan te sluiten. Ernest Oppenheimer is in 1957 overleden, maar een van de andere Oppenheimers, namelijk zoon Harry trad in de voetsporen van zijn vader en nam het voorzitterschap op zich. In 1959 werd door Harry een overeenkomst getekend met de Sovjets waarbij een afzetmarkt geboden werd voor de diamanten uit Yakutia. Overigens maakte Harry al eerder onderdeel uit van het concern, want in 1939 was het dit lid van de familie Oppenheimers die diamant voor de middenklasse toegankelijk maakte met de beroemde slogan ‘Een diamant is voor altijd’. De Oppenheimers hebben decennia lang een grote rol gespeeld in de diamantgroep De Beers, want ook Nicky Oppenheimer en Jonathan Oppenheimer hebben na Harry de rol van het voorzitterschap van de firma op zich genomen. In 2011 werd het belang van de familie Oppenheimer in de firma De Beers overgenomen door mijnbouwer Anglo America, die daarmee een meerderheid kreeg.