Paarse diamant

Diamanten zijn er in vele verschillende kleuren. Naast de alom bekende transparante variant, komt de edelsteen ook in een hoop andere kleuren voor, waaronder paars.

Waarde van paarse diamanten

Dat diamanten schaars zijn is u niet onbekend. Gekleurde diamanten zijn minder bekend dat witte diamanten bij het publiek. Ze worden kleurdiamanten of in het Engels “Fancy Color Diamonds” genoemd. Het kopen van een kleurdiamant is niet gemakkelijk. Gelukkig is elke kleurdiamant op echtheid gecontroleerd en gecertificeerd door de organisatie GIO: Gemmological Institute of America.

De waarde van de steen wordt mede bepaald door de kleurintensiteit van de steen en of er een verstorende kleur door de basiskleur heen schijnt. Er wordt een kleurnaam aan elke kleurdiamant gegeven die gecertificeerd is, zoals bijvoorbeeld “Fancy Brownish Yellow”.

Van de kleurdiamanten zijn er minder en meer schaarse kleuren, in oplopende volgorde geel, bruin, zwart, roze, oranje, groen, blauw, paars en rood. De kleur die een diamant heeft, heeft deze te danken aan de scheikundige omstandigheden waaronder de steen in de aarde is gevormd, zoals bijvoorbeeld de druk of blootstelling aan radioactiviteit.

3.37ct-pink-purple_diamond

Onbekend Paars

Paarse diamant is enorm zeldzaam. De kleur lijkt vaak te neigen naar roze of blauw. Gelukkig hebben we daar nu juist de certificering voor. Paars is erkend, ondanks dat sommige gemologisten vinden dat paars een menging is van rood en blauw.
Paarse diamanten zijn net zo zeldzaam als rode diamanten en ongeveer hetzelfde geprijsd. Hoewel officieel gezien rood het schaarst is, gevolgd door blauw en roze. Toch zult u in de winkels eerder rood tegenkomen dan paars. Vooral paarse diamanten met een gewicht van vijf karaat of meer zitten aan de bovenkant van de markt.

De kleur ontleent de paarse diamant (en ook de rode en blauwe diamant) aan -technisch gesproken- een structurele afwijking door plastische omvormingen in de kristalvorming van de steen. Dit komt voor bij ongeveer 1,8% van de diamanten. De paarse diamanten zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Australië, maar daarnaast zijn er vindplaatsen bekend in Rusland, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

De paarse diamant is zo zeldzaam dat zelfs rijke beroemdheden en wereldsterren het moeilijk hebben om ze te pakken te krijgen. In 2003 kocht een sterspeler van de “Lakers” een ring met een paarse diamant voor zijn vrouw, voor vier miljoen dollar.

Op de lijst van ’s werelds bekendste diamanten staan slechts twee paarse diamanten op en er is relatief weinig over ze bekend.


Royal Purple Heart

De grootste en bekendste paarse diamant ooit is de “Royal Purple Heart” ofwel “Koninklijk Paars Hart”. Deze edelsteen heeft een gewicht van 7,34 karaat. De kleur en intensiteit zijn gegradeerd als “Fancy vivid purple”. De helderheid is L-1. De steen is in volkomen hartvorm geslepen door de Julius Klein Diamond Corporation.
Het schijnt dat de steen afkomstig is uit Rusland. De huidige eigenaar is niet geïdentificeerd. In 2002 mocht de Britse gemologist Micheal Hing zichzelf gelukkig prijzen: hij heeft destijds de steen mogen onderzoeken. De diamant kleurt volgens hem lila.

 

Hart of ster?

Nog mysterieuzer als bovengenoemde steen is de “Supreme Purple Heart” of “Supreme Purple Star”, want verschillende bronnen gebruiken deze twee namen voor dezelfde steen. De edelsteen is rond geslepen. De kleur van de steen gaat over van rood naar paars, wat volgens sommige de waarde niet ten goede komt, en volgens anderen juist weer wel.
De kleur en intensiteit zijn niet gewaardeerd en het gewicht is geschat op twee tot vijf karaat. Ook hier is de eigenaar onbekend. Waarschijnlijk wilde de eigenaar de steen laten onderzoeken, toen deze in 2002 opdook in Engeland.
De steen is waarschijnlijk afkomstig van het Amazonegebied in Brazilië en is ergens de afgelopen 30 jaar gedolven. Maar wat er uiteindelijk mee gebeurd is, weet niemand.

 

Nieuwe Bron

In 2008 hebben verschillende organisaties aangekondigd dat er waarschijnlijk een nieuwe bron van paarse diamanten is aangetroffen. Uit de proeven in de James Bay regio in Quebec kwamen 649 diamanten, waarvan negen paarse, tevoorschijn.