Prijs diamant

Iedereen weet dat diamanten een hoge waarde hebben, maar werkelijk een waarde toekennen aan een diamant, daar hebben de meesten van ons moeite mee. Dat komt vooral omdat aan schoonheid niet echt een prijskaartje gehangen kan worden en de prijs van een diamant afhankelijk is van verschillende factoren.

Alle hieronder genoemde diamanten zijn voorzien van een recent HRD certificaat. Heeft u interesse in de onderstaande diamanten? Neem dan contact met ons op.

Shape weight color clarity prop. polish symm. fluoresence price
Brilliant 0.56 crt F IF vg vg vg nil €  2790,–
Brilliant 0.59 crt D LC exc. exc. exc. nil €  4490,–
Brilliant 0.62 crt D VVS2 vg vg vg nil €  2980,–
Brilliant 0.71 crt H SI1 vg vg exc. nil €  2450,–
Brilliant 0.75 crt F VS2 exc. vg exc nil €  3390,–
Brilliant 0.76 crt J VVS2 vg g vg nil €  2140,–
Brilliant 0.94 crt N-O SI2 vg vg vg slight €  1980,–
Princess 1.02 crt F VVS2 exc exc nil €  4965,–

Prijs diamant bij online aanbieder

Met de komst van internet is de diamantprijs veel transparanter geworden. Ook is er veel meer keus en u kunt de diamant op elke gewenste eigenschap uitzoeken. Voorheen ging u naar de plaatselijke juwelier en had keus uit zijn vaak beperkte aanbod. Ook is de diamantprijs door deze aanbieders veel lager geworden. Vergelijkt u deze diamanten ring eens met deze soortgelijke diamant. Rekening houdend met de lage dollarkoers betaalt u voor een grotere diamant met een zeer goed certificaat 25% van de prijs in Nederland. U zult hier alleen nog een zetting bij moeten kopen. Dit kost u maximaal € 400 ,– extra. Al met al bent u voor de helft van het geld beter uit.
l

Wat is de prijs van een diamant?

De prijs van een diamant wordt uitgedrukt per karaat. Bijvoorbeeld, een 0.50 karaat diamant heeft een prijs van € 1400 per karaat. De prijs voor de steen zou in dit geval zijn: € 1400 * 0.50 = € 700. Maar hou rekening mee dat ook de prijs van een diamant per karaat stijgt bij een hogere gewichtsklasse. Een briljant van 3 karaat kost niet drie maar wel vijf maal zoveel als een 1 karaat steen!

Diamant prijsfactoren

Diamant prijzen stijgen exponentieel  naarmate het gewicht hoger wordt. Niet alleen ten gevolge het toegenomen gewicht maar ook van de hogere prijs per karaat. Een 0.99ct diamant is slechts ongeveer 1% meer gewicht dan een vergelijkbare diamant met een gewicht van 0.98ct.  Maar de waarde van een 1.00ct diamant is ongeveer 20% meer dan een vergelijkbare 0.99 crt diamant. De prijs van een diamant geldt wel voor perfect geslepen briljanten. Een klein verschil in gewicht kan ook veel uitmaken in prijs. Bij mindere kleuren en lagere diamant kwaliteit zijn deze verschillen kleiner.

Slijpsel belangrijk bij prijs diamant

Door de 20% prijs stijging van een 0.99ct diamant naar een 1.00ct diamant kunt u zich voorstellen dat een diamant slijper er alles aan zal doen dit gewicht van 1.00 karaat te behalen. Een diamant kan dus erg goedkoop lijken maar als hij slecht geslepen is betaalt u nog te veel.

 

Diamant prijs bij goed geslepen diamant

Een ideaal geslepen briljant van 1.00 karaat heeft een diameter van 6.5 mm. Een briljant van 1.00 karaat kan ook 6 mm. zijn. Voor het gewicht heeft deze steen niet de juiste diameter en zal niet optimaal schitteren. Zo’n soort steen is “te dik “ Zou u in dit geval voor een steen van 6 mm. kiezen zal deze niet meer wegen dan 0.80 karaat. Buiten het mindere gewicht valt deze briljant ook in een goedkopere gewicht categorie. U bespaart dus een heleboel geld en de diamant van 0.80 schittert mooier dan een even grote ( diameter ) briljant van 1.00 karaat. We praten hier dus alleen over diameter want dat is wat u ziet in de ring. Het gewicht is alleen los te bepalen op een weegschaal.

Prijs diamant afhankelijk van economie

De prijs van diamant wordt mede bepaald door de situatie in de wereld. De prijs komt tot stand door vraag en aanbod. Het westen gaat door een economische crisis en dat wil zeggen dat mensen minder geld hebben om uit te geven. Daar staat tegenover dat het in landen als China, India, Brazilië en de landen in het Midden Oosten juist economisch erg goed gaat. En wanneer mensen meer te besteden hebben zullen ze meer uitgeven aan verlovingsringen en andere juwelen.

Industriële diamanten

De unieke eigenschappen van diamant, het hardste natuurlijke materiaal dat bekend is op aarde, betekend overigens dat er ook veel mogelijkheden zijn voor het industriële gebruik van diamant. Diamantpoeder wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het diamant slijpen en andere, harde materialen.
Industriële diamant wordt gewonnen in mijnen, maar het kan ook synthetisch gemaakt worden. Het zijn meestal stenen die te klein zijn, met te veel kleur of te veel onzuiverheden om als juwelen gebruikt te kunnen worden. De prijs van deze diamant is dan ook maar een fractie van de waarde van een diamant geschikt voor een sieraad.

De markt voor industriële diamanten werkt anders dan de juwelen diamantmarkt. Industriële diamanten worden meestal gewaardeerd om hun hardheid en warmtegeleiding, waardoor veel van de geologische kenmerken van diamant, met inbegrip van helderheid en kleur, meestal irrelevant zijn. Dit verklaart waarom 80% van gedolven diamanten, dat is ongeveer 100 miljoen karaat of 20.000 kg per jaar, ongeschikt is voor toepassing als edelstenen. Het staat bekend als “boort” in is bestemd voor de industriële markt.

waarde diamant, boort