Rode diamant

Diamanten zijn er in verschillende kleuren. Wit en geel komen vaker voor dan roze, oranje, groene, blauwe en rode diamanten.

Rode diamanten

Diamanten zijn er in alle kleuren van de regenboog, waarbij gele diamanten het vaakst voorkomen. Diamanten in andere kleuren zijn al zeldzaam, maar rode diamanten zijn het allerzeldzaamst. Er worden er op de hele wereld maar een paar per jaar gevonden. Daardoor bestaan er maar zo’n 20 tot 30 rode diamanten op de wereld. De meeste daarvan zijn klein: minder dan 0,5 karaat per stuk. Daarnaast zijn er nog wel variaties op rode diamanten: bruinachtig rood, rozeachtig rood en paarsachtig rood. Bij kaarslicht is de prachtige pure kleur van de rode diamant het beste te zien.

Rode diamanten en hun waarde

Hoe feller de kleur, des te hoger is de waarde van de diamant. Voor mensen die op zoek zijn naar zo’n bijzondere diamant: voor een rode diamant vanaf 0,2 karaat betaalt u al gauw meer dan $100.000.
Gezien de zeldzaamheid en de waarde zijn er verscheidene pogingen geweest om diamanten te behandelen om ze rood te laten worden. Gewoonlijk levert dat helaas echter niet die unieke natuurlijk rode kleur op. Kunstmatig behandelde diamanten hebben daardoor toch een paarsachtige of bruinachtige ondertoon. Daarnaast zijn er kunstmatige, in een laboratorium gemaakte diamanten, die bijna tot niet van echt te onderscheiden zijn. Daarom is het belangrijk dat rode diamanten altijd een certificaat van echtheid hebben, afgegeven door een gerenommeerd, onafhankelijk laboratorium.

AUSTRALIA-BRITAIN-RESOURCES-RIO TINTO-DIAMOND

Hoe rode diamanten aan hun kleur komen
Rode diamanten worden eigenlijk beschouwd als een meer intense variant van roze diamanten. Net als kleurloze diamanten, zijn rode diamanten gemaakt van koolstofatomen die met elkaar binden. Andere gekleurde diamanten krijgen hun kleur doordat er andere atomen tussen de koolstof zitten, zoals stikstof. Bij rode diamanten denken wetenschappers dat er een rare afwijking zit in de atoomstructuur, die zij ‘plastic deformation’ (plastische vervorming) noemen. Hierdoor ontstaat er een onregelmatige structuur en als het licht daar doorheen valt, geeft de diamant zijn bijzondere rode kleur af.

De bekendste rode diamanten

Doordat rode diamanten zo zeldzaam zijn, zijn er ook maar weinig rode diamanten die groter zijn dan 5 karaat. Een daarvan is de Kazanjian Red Diamond, die tentoongesteld is in het American Museum of Natural History. Deze diamant was oorspronkelijk veel groter: zo’n 35 karaat. Hij werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw ontdekt in Lichtenburg in Zuid-Afrika en werd gestuurd naar Amsterdam om geslepen te worden. De diamantslijper maakte er na 7 maanden studie een prachtige emerald cut van met op alle kanten rechthoekige facetten. Men zegt dat bij kaarslicht het lijkt alsof er een bloeddruppel is gevallen op de hand van de slijper. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de diamant in een kluis in Arnhem geplaatst, maar in 1944 viel de steen in handen van de Duitsers en werd hij naar Duitsland gestuurd. De Amerikaanse generaal Joseph McNarney vond na de oorlog de steen in een zoutmijn en dacht dat het een robijn was. In februari 2007 werd de diamant verkocht aan Kazanjian Bros. Inc., die hem uitleende aan het American Museum of National History. Na een lange zwerftocht is deze diamant dus eindelijk voor iedereen te bewonderen.

Grootste rode diamant

De grootste rode diamant ter wereld is de Moussaieff Red Diamond van 5.11 karaat. Met een waarde van $7 miljoen is het niet alleen de grootste rode diamant, maar ook een van de 10 duurste diamanten ter wereld, vanwege zijn grootte en zijn zeldzame kleur. De Moussaieff Red is pas relatief kort geleden ontdekt: in 1990 was een Braziliaanse boer bezig bij de Abaetezinho-rivier toen hij de steen vond. De ruwe steen woog bij de ontdekking 13,9 karaat en is sindsdien geslepen in een driehoekige cut. Tegenwoordig is de steen in bezit van Moussaieff Jewelers Ltd. Gelukkig is ook deze bijzondere diamant soms te zien voor het gewone publiek: in 2003 was hij onderdeel van een tentoonstelling in het Smithsonian Institution, samen met andere bijzondere diamanten.