Roze diamant

Roze diamant is een van de natuurlijke kleurvariaties van diamant en een relatief zeldzame, sommige kleuren zoals geel en bruin doen de prijs zakken maar roze diamanten zijn schaars en populair en dus extra kostbaar.

Roze diamant

De meeste kleuren diamant ontstaan door onzuiverheden in de diamant, bij gele diamanten zijn er bijvoorbeeld sporen van het element stikstof tussen het element koolstof waaruit de diamant is opgebouwd. Kleuren voortkomend uit zulke onzuiverheden ontstaan met de diamant zelf, maar een roze kleur krijgt een diamant pas nadat hij gevormd is.

Roze diamanten beginnen als gele diamanten waarbij intense druk onder de aardkorst het kristalrooster op een atomair level vervormt, hierbij worden de stikstof onzuiverheden onderdeel worden van het kristalrooster van de diamant. Het nieuwe kristalrooster vangt en vervormt het licht op nieuwe wijze: het is nu een roze diamant.

Roze Diamanten uit het Laboratorium

Het is tegenwoordig vrij makkelijk diamanten in een laboratorium te maken, maar de kleur roze is bij zulke synthetische diamanten bijzonder moeilijk te maken en het wordt dus ook niet vaak gedaan. Net als bij natuurlijk voorkomende diamanten worden roze diamanten in een laboratorium gemaakt door eerst een gele diamant te synthetiseren. Vervolgens wordt via een ingewikkeld proces waarbij subatomaire deeltjes op de diamant worden geschoten, het kristalrooster vervormd voor een roze kleur.

 

roze diamant

Deze kunstmatige roze kleur is echter niet betrouwbaar te creëren. Zowel de gele kleuring van de originele diamant als de roze verkleuring na de synthese is echter moeilijk te controleren, hierdoor eindigen veel diamanten die men roze wilde maken met een andere kleur zoals oranje of paars. Door de aard van het proces kan het proces alleen gebruikt worden voor diamanten van 0.5 karaat of kleiner.

Waarde roze diamant

De waarde die een roze kleur toevoegt aan een diamant is afhankelijk van de intensiteit van de roze kleur en de consistentie van de kleur. Kleurcertificaten worden toegekend door internationaal gerenommeerde instituten die de diamanten objectief beoordelen. Ze gebruiken een lijst van 9 termen variërend van het laagste “Faint” tot het hoogst haalbare en zeldzame ” Vivid ” Behalve grootte speelt dus ook de intensiteit van de kleur mee, hoe intenser de kleur hoe zeldzamer en dus prijziger de diamant is.

Beroemde Roze Diamanten

De duurste diamant ter wereld die ooit is verkocht is een roze diamant: de Pink Star. Afkomstig uit een mijn van De Beers in Zuid-Afrika woog de Pink Star ruw 132.5 karaat, na een slijp proces dat 20 maanden duurde bleef er een prachtige 59.6 karaat diamant over. De Pink Star werd in 2013 geveild voor een recordbedrag van 83.2 miljoen dollar en was voor die tijd bekend als de Steinmetz Pink.

De grootste roze diamant ter wereld is met een classificatie van Pale Pink niet bijzonder fel, maar zijn minder felle kleur wordt gecompenseerd door zijn 182 karaat grootte en langere geschiedenis. De Darya e Noor (“Oceaan van Licht”) was gevonden in India en lange tijd onderdeel van de kroonjuwelen van de lokale Mogul Keizers. Deze werden in 1739 verslagen door de Perzen die het opnamen in hun collectie kroonjuwelen en de Perzische Sjah Fath’Ali Kadjar liet volgens de overlevering zijn initialen op de Darya el Noor graveren.

In de populaire media was de verlovingsring die Ben Affleck in 2002 aan Jennifer Lopez gaf groot nieuws, een 6.1 karaat Pale Pink met een waarde van zo’n 1.2 miljoen euro. Roze diamanten werden erg populair rond die periode en het feit dat Jennifer de ring in 2004 teruggaf en de verloving beëindigd werd heeft daar weinig aan veranderd.

 

roze diamant peer