Verschil diamant en briljant

Wanneer u het geluk zou hebben een ruwe diamant in de achtertuin te vinden, zou het goed mogelijk zijn dat u het steentje niet eens zou herkennen. Waarom is een diamant dan zo bijzonder?
Verschil diamant en briljant?

In het kort, een diamant is de grondstof, het materiaal en een briljant is de manier waarop de diamant geslepen wordt.

Ook een ruwe diamant heeft een schoonheid en een natuurlijke glans en zou in bepaalde gevallen als juweel gebruikt kunnen worden. Een diamantslijper zal echter proberen de glans van de diamant door het slijpen meer naar de voorgrond te halen. Aan de hand van de ruwe vorm wordt bepaald of de diamant een briljant gaat worden. Van een zogenaamde octaëder ( achtvlak ) wordt een punt afgezaagd en van de rest van de ruwe steen wordt in de meeste gevallen een briljant geslepen.

Als de octaëder mooi in het vierkant ligt kan er ook een prinses geslepen diamant van  gemaakt worden. De octaëder wordt dan precies doormidden gezaagd. Omdat er nu weinig slijpverlies is houdt je erg veel over. Dit verklaart meteen waarom prinses geslepen diamanten zo’n 30 % minder kosten dan briljant geslepen diamanten.

485


Verschil diamant en briljant bij diamantslijpen

Een van die manieren van slijpen is de briljant. De grondstof is dus diamant. Er worden 57 facetten op de diamant geslepen die het licht op een bepaalde manier breken. Dat slijpen is overigens niet zo eenvoudig, diamant is immers het hardste materiaal op aarde. Het gebeurt nog steeds op een gietijzeren draaischijf met diamantpoeder en olijfolie. Die manier is uitgevonden in 1456 door Lodewijk van Berkel uit Brugge.
Een briljant geslepen diamant heeft een vlak geslepen top en de facetten lopen uit in een punt. Om een diamant op deze manier te slijpen moet de ruwe diamant zowel breed als lang zijn. Wanneer het ontbreekt aan breedte kan de slijper besluiten een markies-vorm te slijpen. Andere vormen van slijpen zijn de baguette, de Princess, peer, emerald, hart, ovaal, Asscher cut of de roos.

Diamant wordt geslepen

Diamanten zijn doorzichtig. Dat wil zeggen dat het licht er ook doorheen schijnt. Maar het licht valt op verschillende vlakken gevormd door de koolstofverbindingen. Die vlakken onderbreken de schittering van het licht, en wel op heel veel verschillende manieren. Door het slijpen probeert de diamantslijper de mooie onderbrekingen te behouden en de minder mooie te verbergen.

Het proces van het slijpen dat de waarde van afgewerkte diamanten vergroot, van een ruwe diamant in een gepolijste edelsteen, is zowel een kunst als een wetenschap. De keuze van het slijpen wordt beïnvloed door veel factoren.

Markt factoren omvatten de exponentiële toename van de waarde van de diamanten als het gewicht hoog kan blijven, en de populariteit van bepaalde slijp- vormen, waaronder de briljant vorm, bij de consument. Hierboven heb ik uitgelegd wat het verschil diamant en briljant is. Fysieke factoren zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke vorm van de ruwe steen, en de locatie van de insluitsels en of die kunnen worden weg geslepen. De diamantkwaliteit is een van de 4 C’s die de prijs bepalen.

Het is ook belangrijk te weten of men een of meer diamanten snel kan verkopen. Een diamant vermeerdert niet van waarde als hij in een kluis ligt. Een bepaalde manier van slijpen kan stenen produceren met een hogere waarde, terwijl een ander manier diamanten produceert die beter verkopen. De investering wordt dan sneller terugverdiend.

1cuttingpolish